Gevoeligheid bij bijvoorbeeld koud en warm kan door meerdere redenen worden veroorzaakt. Hieronder wat oorzaken en mogelijke oplossingen.
Te Hard Poetsen:
Door te hard duwen op de tandenborstel of te grof heen en weer gaan met de borstel kunnen er slijtage plekken ontstaan op de tanden. Het tandvlees kan door de druk optrekken waardoor de wortelhalzen bloot komen te liggen.de wortels van onzen kiezen en tanden hebben geen beschermlaag van glazuur. Hierdoor komen de prikkels van buitenaf makkelijker door.
Oplossing:
– Zachter poetsen
– Een zachte of extra zachte borstel
– Poetsen met Elmex sensitive professional of Sensodyne rapid
– 1 keer per week poetsen met Elmex-gel (verkrijgbaar bij de apotheek)
Te veel zure producten eten of drinken:
Zuur staat bekent om zijn etsende kwaliteit. Om metaal te etsen of te ontdoen van roest wordt er gebruik gemaakt van zure producten. Zonder dat we het door hebben eten en drinken wij dagelijks vele zure producten. Zoals metaal slijt door zuur zo slijt onze beschermlaag ( glazuur) die om ons gebit zit ook. Door het dunner worden van ons glazuur kunnen prikkels zoals warm of koud makkelijker doordringen naar de zenuw.
Oplossing:
– Minderen van het dagelijks eten en drinken van zure producten
– Poetsten met Elmex sensitive professional.
– Water drinken en mondspoelen na het drinken van zure dranken.
– Een uur wachten met poetsen na het eten en drinken van iets zuurs.
– Spoelen met een fluoridespoeling zoals ACT, Elmex, Kruidvat fluoridespoeling
Een lijst van zure voedingsmiddelen kunt u vragen aan uw mondhygiëniste.
Knarsen of klemmen van het gebit:
Ons gebit kan flink wat kracht opvangen tijdens het kauwen, daar is het voor gemaakt. Een voorwaarde is wel dat net als onze spieren, ook ons gebit tot rust komt in de nacht waardoor het kan hertellen van alle kauwkrachten die het heeft moeten opvangen. Als er onverwerkte stress en onrust verwerkt wordt in de nacht dan kan het zijn dat dit via het gebit gebeurt. Door de tanden en kiezen flink te persen op elkaar (klemmen) of met harde druk te schuiven over elkaar (knarsen), wordt deze stressenergie ontladen. Het probleem is alleen dat de zenuwen en spieren van de mond en het gebit geen rust krijgen en daardoor overbelast kunnen raken. Dit kan niet alleen gevoeligheid geven met koud en warm maar ook bij kauwen. Daarnaast kan er hoofdpijn ontstaan en losse tanden of kiezen.
Oplossing:
– Ga naar de tandarts voor een bijtbitje om het knarsen tegen te gaan.
– Een osteopaat kan helpen de spanning van de nekspieren af te halen waardoor er meer rust ontstaat.
– Door oefeningen te doen met de mondhygiëniste kan de spanning losgelaten worden van de kaakspieren.
– Door te kijken met uw mondhygiëniste naar de oorzaak van de spanning kan ook het zenuwstelsel tot rust komen.
Indien u voornamelijk last heeft met warm drinken of eten,dan is de kans groot dat er een ontstoken zenuw aanwezig is. Door een foto te laten maken bij de tandarts kan deze zien of dit het geval is.