Mondgeur

Mondgeur oftewel Halitose is voor de meeste mensen een probleem. Niet alleen voor diegene die het ruiken maar ook voor diegene die mondgeur (denken te) hebben. Het brengt veel schaamte met zich mee die onnodig zorgt voor problemen om het te melden of te vragen. Mondgeur kan een teken zijn voor een ongezond lichaam, dus bij mondgeur is het wel belangrijk om in actie te komen.

Het is allereerst belangrijk om te laten controleren bij uw mondhygiënist/tandarts of er in de mond geen problemen aanwezig zijn. Als alle factoren in de mond goed zijn en er geen verder gaatjes of andere problemen in de mond aanwezig zijn en uw mondgeur is nog niet weg. dan is het belangrijk verder te kijken. 90% van de mondgeur problemen komen uit de mond.

Hieronder volgen een aantal oorzaken van chronische mondgeur en wat tips om mondgeur te voorkomen.

Oorzaken/oplossingen:
Gingivitis/Parodontitis, dit is een ontsteking van het tandvlees die ervoor kan zorgen dat tanden en kiezen eruit vallen. Het proces van ontsteken en de afvalproducten van de bacteriën geven hierbij een mondgeur.
Oplossing: Het laten reinigingen van de mond bij de mondhygiënist zorgt direct voor het verdwijnen van de mondgeur. Daarnaast worden er tips gegeven hoe de mond schoon te houden waardoor de ontsteking volledig kan genezen en kan worden voorkomen in de toekomst.

Vieze tong: De tong reinigt zichzelf niet en bestaat uit kiertjes en groefjes. Hoe dieper de groefjes, de meer bacteriën zich daarin nestelen. Deze bacteriën vormen uit het eten wat wij eten een gas (vluchtige zwavelverbindingen) en deze kun je ruiken. Het kan een koolachtige of rotte ei lucht geven.
Oplossing:Met een tongschraper of een tandenborstel kun je de tong schoon schrapen of borstelen. Belangrijk is het achterste driehoekje van de tong te reinigen, gezien daar de meeste bacteriën gaan zitten. Heeft u moeite met tongpoetsen? kijk dan op de pagina kokhalzen voor tips. 

Droge mond: Te weinig speeksel zorgt voor een slechte natuurlijke reiniging in de mond. met andere woorden de bacteriën blijven beter plakken zonder speeksel. En des te meer bacteriën des te meer vluchtige zwavelverbindingen en afvalproducten er ruikbaar zijn.
Oplossing: Veel water drinken geeft een meer natuurlijke reiniging. Het kauwen van suikervrije kauwgom geeft meer speeksel productie. Verder kunnen er producten worden gebruikt om de mond vochtiger te houden zoals producten van Biotenen of Xeros. Voor meer informatie over een droge mond kijk op de pagina droge mond.

Het gebruik van spoelmiddelen helpt alleen als daar bacterie remmende middelen in zitten zoals chloorhexidine en zinkacetaat. Het spoelmiddel van CB12 bevat beide en wordt daarom ook gezien als een goed helpend middel. Verder zijn er spoelmiddelen van Dentaid die kunnen helpen waaronder de Halita producten of Perioaid.

Gaatjes: De bacteriën die gaatjes veroorzaken geven de mond een zure lucht. Ook het rottende proces van een gaatje kan een mondgeur veroorzaken.
Oplossing: Naar de tandarts voor een diagnose en behandeling.

Wortelpuntontsteking: Een ontsteking van een wortelpunt geeft pus. Soms maakt het lichaam een tunneltje naar buiten om de pus te kunnen lozen. Dit ziet er uit als een klein puistje in de mond waar witte vocht uitkomt. Dit puistje zal groter worden als het pus geloosd moet worden en weer kleiner als de pus eruit is.
Oplossing:Naar de tandarts voor een diagnose en behandeling. 

Voedsel: Meerdere producten die wij eten of drinken kunnen mondgeur veroorzaken. Dit zijn o.a. knoflook, uien, banaan, melkproducten, koffie, oosterse kruiden, prei, bieslook.
Oplossing: Het poetsen van de tong helpt bij sommige producten de geur te verminderen. Bij knoflook en uiachtige producten helpt alleen het niet eten.

Slechte gewoonten: Alcohol en sigaretten geven ook een mondgeur. Deze is alleen te voorkomen door het niet te gebruiken.

Dieet: Bij een koolhydraat arm dieet komen er ketonen vrij door de vetverbranding. Dit kan een penetrante mondgeur geven. Ook een lege maag is te ruiken via de mond.
Oplossing: Suikervrije mint snoepjes of suikervrije kauwgum, de CB12 producten kunnen helpen. Dit zijn helaas tijdelijke oplossingen, de oorzaak gaat pas echt weg na het dieet.

Maag/darmproblemen: Voedsel intolerantie, ontstekingen in de maag en darmen, een niet sluitend maagklepje, maagzuur oprispingen.
Oplossing:naar de huisarts of homeopathisch arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Chronische verkoudheid: Dit kan door hooikoortsachtige klachten komen, allergie of afweer problemen.
Oplossing: naar de huisarts of homeopathisch arts, acupuncturist, of orthomoleculair therapeut voor een juiste diagnose en/of behandeling.

Chronische keel, holten, amandelen ontsteking: Bij witte stukje uit de amandelen is er sprake van ontstekingsreactie, dit geeft de mondgeur. De bacteriën in de keel en de holten geven idem een geur uit de mond.
Oplossing: naar de huisarts of homeopathisch arts voor een juiste diagnose en behandeling.

Kwaadaardige tumor: Dit komt weinig voor maar kan een oorzaak zijn. Indien niets helpt of er geen duidelijke diagnose voor de bovenstaande problemen kan worden gevonden dan is dit absoluut belangrijk om te onderzoeken.
Oplossing: Naar de huisarts/specialist voor diagnose en behandeling.