Kokhalsreflex

Kokhalzen is een zeer nuttige reflex van ons lichaam. Dit reflex zorgt ervoor dat er geen objecten in de luchtpijp schieten. Verder zorgt het ervoor dat wij geen slecht ruikend voedsel eten met minder kans op vergiftiging.
Helaas kan dit reflex ook verstoord zijn waardoor deze afgaat terwijl het helemaal niet nodig is. Hieronder volgen een aantal redenen voor een verstoord kokhalsreflex.

Oorzaken verstoord kokhalsreflex:
Lichamelijke stress
Emotionele stress
Verstoord gedachtepatroon
Trauma

Wat er aan te doen?

Adem door de neus: hierdoor kan de mondbodem ontspannen en gaat het reflex minder snel af.

Kijk in de spiegel met poetsen: door de hersenen te laten weten dat alles onder controle is met poetsen kan de mondbodem ontspannen en gaat het reflex minder snel af.

Zorg voor een lege mond tijdens het poetsen achterin: als er veel speeksel achterin de mond ligt moet de keel aanspannen om dit tegen te houden, hierdoor komt er spanning op de mondbodem en gaat het reflex sneller af.

Doe een been omhoog: hierdoor worden de hersenen afgeleid en kan de mondbodem ontspannen.

Duw de duim van de ene hand in de handpalm van de andere: door een duim in de handpalm te duwen worden er stofjes aangemaakt in het lichaam waardoor wij blijer worden, hierdoor kan de mond meer ontspannen en gaat het reflex minder snel af.

Duw de duim in de handpalm van dezelfde hand: dit is handig als je maar 1 hand beschikbaar hebt. Het effect is hetzelfde van de hierboven beschreven oefening.

Als er sprake is van een verstoorde kokhalsreflex door trauma of te veel stress dan is het mogelijk met EMDR of andere vormen van traumatherapie de oorzaak weg te halen. Als het traumareactie of stress verminderd of weg is, dan komt het kokhalsreflex weer terug in zijn natuurlijke weerbaarheid en zal minder snel afgaan bij kleine prikkels.